Home » Hírek » I. Nemzetközi Gazek Arbo Légi Favágó és Faápoló Bajnokság

I. Nemzetközi Gazek Arbo Légi Favágó és Faápoló Bajnokság

I Nemzetközi Gazek Arbo Légi Favágó és Faápoló Bajnokság – 8900 Zalaegerszeg, Dózsa Liget, 2016 május 28. Minden érdeklődőt szívesen látunk. A versenyzőknek minden felszerelést a Gazek Safety Expert és az Alpin Green biztosítja.

I. Nemzetközi Gazek Arbo Légi Favágó és Faápoló Bajnokság

Fotógaléria megtekintése

Nemzetközi Gazek Arbo Légi Favágó-és Faápoló Bajnokság versenyszabályzata

Előszó a szabályzathoz:

A faápoló versenyek egészen 1976. nyúlnak vissza a világon. A Gazek Arbo Légi favágó- és faápoló Bajnokságon három plussz egy versenyszám lesz, melyek a következők: imitált munkamászás, társmentés, pozicionáló kötél feltelepítése a földről (dobózsinór használat), majd annak visszabontása, biztosított gyorsmászás mászóvassal. A selejtező versenyt egy un. Masters, azaz döntő követi, ennek győztese birtokolhatja a bajnoki címet. A selejtezőben elért pontok nem számítanak bele a döntőben szerzett eredménybe, így a legkevesebb ponttal döntőbe jutó is megnyerheti a döntőt. A szabályzatban megtalálhatóak lesznek az egyes versenyállomások leírásai, pontértékei, hibapontjai, felszerelései, és azok használata.

A versenyek fő célja, hogy a faápolók ismereteiket bővítsék, új kapcsolatokat, barátságokat kössenek, és a biztonságos munkavégzést megismerjék, használják, népszerűsítsék. A versenyállomások a mindennapi munkát imitálják, ezért mindenki számára hasznos, hogy állóképességét és tudását felmérje, fejlessze. A verseny minden esetben egy felszerelés ellenőrzéssel kezdődik, melyen minden a versenyen használni kívánt eszközt be kell mutatni.

Felszerelésekre vonatkozó előírások:

Minden a versenyzéshez szükséges felszerelést a Gazek Arbo biztosít. Segédeszközök használata megengedett. Például: egy szál kötélen való felmászáshoz szükséges eszközök.

Minden versenyzőnek rendelkeznie kell az alábbi felszerelésekkel:

Sisak, és szemvédelem: sisakhasználat minden versenyszámnál, és a pályák bejárásánál is kötelező. Mind a sziklamászásban, mind az ipari alpintechnikában használatos sisakok elfogadottak. A sisak nem lehet sérült, nem lehet rajta matrica, festék, amennyiben az nem gyári. Nem használható, ha a sisak szavatossága lejárt. A szemek védelmére védőszemüveg, és rostély, plexi egyaránt használható, de egyikük viselése minden állomáson kötelező.

Cipő, bakancs: A lábak védelmére félmagas, vagy magas szárú cipő, vagy bakancs használható. Használata minden versenyállomáson kötelező. A lábbeli nem lehet szakadt, sérült.

Kézifűrész: A versenyzőnek rendelkeznie kell saját kézifűrésszel, melynek él védelméről gondoskodnia kell. A kézifűrészt tokban kell tartani, amikor nem használja a versenyző.
Bicskafűrész használata megengedett, de szintén él védelemmel kell ellátni, és minden esetben be kell azt csukni.

Pozicionáló rendszer: A versenyzőnek a Gazek Arbo biztosít pozicionálót A pozicionáló kötél átmérője nem lehet vékonyabb, mint 10mm. Fél statikus, és dinamikus kötél. A pozicionáló rendszeren nem lehet fogazott nyelvű eszköz rögzítve pl.: croll, basic, karos mászó gép… Minden olyan eszköz, viszont megengedett, mely ezen átmérőjű kötelet biztonságosan kezelni tud, pl.: Petzl Zillon, Grillon, Grab, ART positioner, Trango Chinch… A pozicionáló kötélen használható bármilyen Pruszik csomó, 8-10mm kötélből kötve, mely megfelel az EN 564 szabványnak.
A pozicionáló kötél végét stop csomóval, vagy varrással kell ellátni. A pozicionáló kötél végébe automatazáródású karabiner, karabiner horog használható, melyet perec, vagy dupla halászcsomóval kell bekötni. A csomóból kijövő kötélszárnak el kell, érje a kötél átmérőjének 10x-sét. (10mm esetében 10cm). A pozicionáló rendszer használatát, felépítését a főbíró megváltoztathatja, tilthatja.

Faápoló kötél: Minden versenyzőnek a Gazek Arbo biztosítja a köteleket, a hozzá tartozó karabinereket, pruszik zsinórt, és H.C csigát. Hossza 40-45m. A kötélnek rendelkeznek a rá vonatkozó EN 1891A szabványnak. A faápoló kötél vége végcsomóval ellátott kell, legyen.

Pruszik technika: A Gazek Arbo által biztosított varrt füles pruszik zsinórból bármelyik pruszik csomó alkalmazható, melyet a versenybíró is elfogad.(H.C. V.T. Distell francia pruszik vagy Blake) A mechanikus pruszikok, vagy egyéb mechanikus ereszkedő eszközök használhatóak, pl.:Petzl Zigzag, Spider Jack, Lock Jack. A faápoló kötelet, és az ereszkedő eszközt 3ponton záródó karabinerrel kell a beülőhöz rögzíteni. A nem megfelelően összeállított kötél és ereszkedőeszköz használatát, vagy beállításait a főbíró megtilthatja, javasolhatja a módosítását. A sportmászásban használatos eszközök nem használhatóak a versenyen, pl.: Petzl Grigri, Rig, ID/kivétel felmászás.

Footlock kötél: Minden versenyző használhatja a társmentés versenyszámban a saját kötelét. Átmérője minimum 10mm, és megfelel az EN 1891A szabványnak.

Footlock pruszik: a footlock mászáshoz pruszik kötéllel kell rendelkeznie minden versenyzőnek. Ez 8-10mm-es kötélből kell, készüljön megfelelően az EN 564 szabványnak.
Lehet gyárilag varrott, vagy csomózott, ebben az esetben, minimum dupla halászcsomóval kell összekötni, karabinerbe bekötni. A footlockhoz használt kötélre hagyományos, vagy francia pruszikkal kell rögzíteni.

A versenyen minden egyéb eszközt be kell mutatni, és kérdéses esetben a használatát is!

Versenyállomások bemutatása, szabályai, pontértékei:

Imitált munkamászás (Work climb)

Az imitált munkamászás versenyszám egy valódi munkát próbál bemutatni. A koronában öt munkaállomás van elhelyezve, és egy a földön, tehát összesen hat állomáson lehet pontot szerezni. A munkamászás fája előre kiépített, és a feljutáshoz használt kötél biztosított, mind szimpla kötélen (SRT), mind dupla kötélen (footlock) való felmászáshoz. A limitidőt a főbíró határozza meg. A felmászás megkezdése előtt a versenyállomás bírójának be kell mutatni a felmászáshoz alkalmazni kívánt rendszert, és működését. Ezután indulhat a versenyző. Minden versenyző a Gazek Arbo által biztosított kötelet használja, és minden versenyző azonos standból megy végig a pályán. A versenyzők kötelét a fán lévő bíró helyezi be a standba! A versenyzőnek a szám megkezdéséig a pozicionáló kötéllel is rögzítve kell, legyen. A versenyző csak bírói utasításra kezdheti meg a versenyszám megkezdését. A földi bíró utasítást ad az időmérőknek, hogy készüljenek föl. Szól a versenyzőnek is, hogy készüljön fel. Amennyiben a versenyző felkészült, akkor a stand mellett elhelyezett harangot/dudát megüti, és megkezdi a számot. Ekkor indul az időmérés. A különböző állomások tetszésszerű sorrendben érhetők el. Minden állomáson hangosan, érthetően szólnia kell a bíróknak, hogy „munkát” fog végezni. Legegyszerűbb a „VIGYÁZZ” szó. Először a pozicionáló kötelével kell megkettőznie a biztosítását, csak ezután veheti elő a kézifűrészét.

Kézifűrész állomás: miután a versenyző megközelíti az állomást, megkettőzi a biztosítását a pozicionáló kötelével, szól a bírókhoz, ezután érinti meg kézifűrészével a harangot. Miután visszatette fűrészét a tokba, oldhatja a pozicionáló kötelét.

Kézifűrész és eszközbegyűjtés állomás: miután a versenyző megközelíti az állomást, megkettőzi a biztosítását a pozicionáló kötelével, szól a bírókhoz, ezután érinti meg kézifűrészével a harangot. Ezután veheti el a kihelyezett eszközt, majd oldhatja pozicionáló kötelét.

Hosszúfűrész állomás: miután a versenyző megközelíti az állomást, megkettőzi a biztosítását a pozicionáló kötelével, szól a bírókhoz, ezután akaszthatja le a hosszú fűrészt, majd érinti meg a harangot. Miután visszatette hosszúfűrészét a helyére, oldhatja a pozicionáló kötelét.

Ágséta állomás: Az ág végére egy zsinór és egy jelző van felkötve, a talajtól 30-90cm-re az ág vastagságától függően. Ennek távolságát a versenybíró állapítja meg. Az ágsétánál a jelöléstől kell kezdeni a kimászást, úgy hogy az ágtól, mind két láb nem emelkedhet el. Amennyiben a versenyző leesne, úgy azt a leesés helyétől kell, folytassa. Miután a versenyző megközelíti az állomást, megkettőzi a biztosítását a pozicionáló kötelével, szól a bírókhoz, ezután érinti meg kézifűrészével a harangot. Miután visszatette fűrészét a tokba,veheti el a kihelyezett eszközt és oldhatja a pozicionáló kötelét. Az ágsétánál visszafelé is folyamatosan legalább, egy lábbal érinteni kell az ágat, és a jelzett helyig kell sétálni.

Speed Line: miután a versenyző megközelíti az állomást, megkettőzi a biztosítását a pozícionáló kötelével az előző állomásokon beszerzett eszközök segítségével és felhasználásával kiépíti a Speed Line-t, szól a szakszemélyzetnek, ezután érinti meg a harangot majd kezdheti meg a tehereresztést a”VIGYÁZZ” vezényszó elhangzása után. Miután visszatette kézifűrészét a helyére, oldhatja a pozicionáló kötelét.

Leérkezés állomás: a versenyzőnek a fa törzsén elhelyezett jelölés fölül kell a földön elhelyezett körbe ugrania, és érkeznie. Az ugrás előtt szólnia kell a bíróknak, és meg kell érintenie kézzel az elhelyezett harangot. A versenyszám akkor tekintett befejezettnek, amikor a versenyző a faápoló kötelét/ereszkedőeszközét lecsatolja magáról. Ekkor áll meg az idő is.

Az imitált munkamászás állomásainak hibalehetőségei:

 • A versenyző elfelejt szólni a bíróknak: -3 pont
 • A versenyző elfelejti használni a pozicionáló kötelét: -3pont
 • Kontrollálatlan, vagy nem biztonságos mozgás a koronában: -3pont
 • Kötelet, kézifűrészt szájba vesz: -3pont
 • A versenyző jelölt méretű ágat, vagy vastagabbat letör: kizárás a versenyszámból
 • A versenyző bármit leejt a fáról: kizárás a versenyszámból
 • A versenyző kicsúszik a limitidőből, be kell fejeznie az állomást, az addig gyűjtött pontjai megmaradnak.

Társmentés (Aerial rescue)

A társmentésnél egy bábú imitálja a sérültet, a sérülés mértékét mindig a verseny előtt tárják a versenyzők elé. A társmentéshez minden versenyző a Gazek Arbo felszereléseit használja, azonban, amiket az ellenőrzésen bemutatott, mindent használhat. A sérülthöz való feljutás biztosított, előre beépített kötélen egy, vagy két szál biztosított, melyen használhat saját biztosító, ereszkedő eszközöket pl. Rig, ID, SRT, Footlock, Pruszik. A mentés limitidejét a mentési szituáció, és a főbíró határozza meg. A mentés megkezdése, és ezzel az időmérés is akkor kezdődik el, amikor a versenyző belép a pályára, és a sérült a saját és/vagy a versenyző köteléről lecsatlakoztatva ér véget. A sérült 10-12m között van elhelyezve a fán.

Társmentés hibalehetőségei:

 • Amennyiben a versenyző kicsúszik a limitidőből, be kell fejeznie a versenyszámot, az addig elért pontszámait megkapja.
 • Amennyiben a versenyző leejt valamit, kizárják a versenyszámból.
 • Amennyiben a főbíró veszélyesnek ítél valamit mentés, közben leállíthatja a versenyzőt. A főbíró határozza meg, hogy a versenyző folytathatja-e a számot, vagy kizárják.
 • A versenyzőnek, a biztosított eszköztárból kell a mentésre kerülő eszközöket kiválasztania, azokat használnia.
 • Túl kevés eszközhasználat: -5 pont
 • Túl sok eszközhasználat: -3 pont

Footlock

A footlock egy lábkulcsos technikával végzett kötélen felmászást jelent. A versenyzőnek két párhuzamosan futó kötélen kell felmásznia pruszikkötél biztosítással, mely előre kiépített lesz és csak a társmentés során használható, majd át kell szerelnie a pozicionáló kötélbe. A pruszik kötél hagyományos pruszik csomóval, és francia pruszikkal is felköthető. A versenyzőnek felmászás előtt be kell mutatni a bíróknak, hogy pruszik kötele megtartja. A versenyzőnek a kezét folyamatosan a pruszik csomó alatt kell tartania. Felérkezés után be kell szerelnie az ereszkedő eszközét, ezután ereszkedhet vissza a sérülthöz.

A footlock hibalehetőségei:

 • Amennyiben a versenyző bármit leejt mászás közben kizárást, von maga után.
 • Amennyiben a versenyző felmászás közben rányúl, vagy fölényúl a pruszik csomónak +3másodpercet kell hozzáadni az idejéhez.
 • Amennyiben ez még egyszer megismétlődik, kizárják a versenyszámból.

Biztosított gyorsmászás mászóvassal (Belayed speedclimb)

Felső biztosítással történő gyorsmászás, egy előre kijelölt útvonalon. Minden versenyző a Gazek Arbo beülőjét használja. Az útvonal végét jelző harang 10m-en van rögzítve. Az időmérés a kijelölt helytől kezdődik, és a harang megütésekor ér véget. A legjobb idő nyer. Három időmérés átlaga adja meg a végleges időt. Az időmérés század másodperc pontosságban történik. A másodperc-századmásodpercben kapott időt ki kell vonni százból, így kapjuk meg a pontértéket.
Tehát a 35.14 másodperc pontértéke 64.86pont.  Limitidő 100 másodperc.

Biztosított gyorsmászás hibalehetőségei:

 • A versenyző mászás közben kétszer megcsúszik mászóvassal + 5másodpercet kell hozzáadni az idejéhez, háromszori megcsúszás kizárást eredményez.
 • A versenyző kicsúszik a limitidőből, nem szerez pontot.

Dobózsinór dobás (Throw line)

A dobó súly és zsinór dobása az egyik legfontosabb technika a faápolásban, ezért került be a versenyszámok közé. A versenyzők 2 szett dobózsinórt, és 1 szett kötelet használhatnak. A dobózacskók súlya tetszőlegesen választható (250gr, 300gr, 450gr) Egy versenyző maximum kétszer dobhat. A bedobandó ág magassága 10 méter. A versenyzőnek egy komplett biztosító láncot kell kiépítenie 10 méteres magasságban. A szükséges eszközöket a Gazek Arbo biztosítja. Az ágra elhelyezett kambium kímélőbe kell beleszerelni egy pozicionáló kötelet, majd kész szereléket kell összeállítani. (H.C. V.T. Distell stb) A versenyzőnek be kell mutatnia bírónak, hogy az általa készített szerelék megtartja, ezután lehúzó golyó felhelyezése, kambium kímélő levétele. A versenyszámnak akkor van vége, ha karabinerét kikapcsolja a beülőjéből és a meghatározott helyre lép. A versenyszámban csúzli, és egyéb eszköz használata nem megengedett. A versenyző csak kézzel dobhat.

A versenyzőnek a kijelölt területről kell dobnia. Minden dobás előtt, és hibás dobás esetén a dobósúly lehúzásakor is szólni kell a bírónak. Itt is a „VIGYÁZZ” szót kell hallatni. A megdobott ágvilláról mind a dobózsinórnak, mind a később behúzott kötélnek akadálytalanul kell lejönnie, és mind két végének érintenie kell a talajt. Ez azt jelenti, hogy a párhuzamosan lelógó kötélszálak között nem lehet másik ág. Lényegében dupla kötélen történő felmászásra alkalmasnak kell lennie. A limitidő minden esetben 6 perc. A időmérés a versenyző pályára való belépésével kezdődik. Amennyiben a versenyző ideje lejár, úgy abba kell hagyni a versenyszámot.

Amennyiben a versenyző:

 • 2:00 perc vagy kevesebb idő alatt építi be kötelét +4pontot kap.

A Döntő (Masters’ challenge)

A döntőbe bejutott versenyzők közül a legkevesebb ponttal bejutó kezdi meg, és a legtöbb ponttal bejutó versenyző mászik utoljára. A döntő pontszámaiba a selejtezőben elért pontok nem számítanak bele. A döntőben lényegében már csak egy versenyszám, az imitált munkamászás van. A döntő számára kijelölt fa szerepelhet a selejtezőben is, de munkaállomásai különböznek attól.
Minden döntőbe jutott versenyző izolációból kell, érkezzen, nem láthatja versenyzőtársait.
A döntő fája a selejtezővel ellentétben nincs előkészítve mászásra, mindent a versenyzőnek kell előkészítenie, beépítenie. A versenyző pontot kap a fa vizuális vizsgálatára, dobózsinór bedobásra, standépítésre, koronába való feljutásra, a koronában való mozgásra, állomások elérésére, és a fán használt eszközök kötelek letelepítésére. A döntő limitidejét a főbíró határozza meg. Az időmérés a versenyző pályára lépésekor kezdődik, és az utolsó eszköz/kötél fáról való lehúzásakor ér véget. Segéd eszközök használatát a főbírók határozzák meg.

Írta: Tóth-Tanner Balázs és Lajkó Bendegúz verseny Főbírók

Címkék: , ,